Cathy Macharis
Cathy Macharis is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, Faculteit Economische Wetenschappen. Haar grote passie is de transitie naar een duurzame wereld. Ze coördineert de onderzoeksgroep Mobilise, waar een team van 35 geëngageerde onderzoekers en hun collega’s de versnelling naar een duurzaam en inclusief mobiliteitssysteem bestuderen en ondersteunen. Cathy heeft meer dan 100 artikels in wetenschappelijke tijdschriften én 11 boeken gepubliceerd. Vorig jaar schreef ze het boek ‘Met een factor 8 naar de mobiliteit van de toekomst’, waarin ze uiteenzet hoe we de klimaatdoelstellingen in de transportsector kunnen bereiken. Ze doceert verschillende cursussen waarin duurzaamheid, mobiliteit en besluitvorming gecombineerd worden; ze ontwikkelde tevens de MAMCA-methodologie, die een stem geeft aan alle participanten in het duurzaamheidsproces, om zo tot een betere besluitvorming te komen. Sinds 2007 is ze voorzitter van de Brussels Mobility Commission, die de minister van Mobiliteit adviseert. Ze is tevens lid van de federale commissie voor een rechtvaardige transitie én vice-voorzitter van Nectar, het ‘Network on European Communications and Transport Activities Research’.
Wim Thiery
Wim Thiery is een klimaatwetenschapper die geïnteresseerd is in het modelleren van extreme gebeurtenissen in een veranderend klimaat. Na zijn MSc's aan de KU Leuven in Filosofie (2008) en Terrestrial Ecosystems and Global Change (2011), was hij een FWO PhD fellow die de interactie tussen klimaat en de Afrikaanse Grote Meren onderzocht met een regionaal klimaatmodel (2011-2015). Van 2015 tot 2018 was hij postdoctoraal aan de ETH Zürich, waar hij de historische en toekomstige impact van irrigatie op klimaatextremen op wereldschaal onderzocht. In 2017 (29 jaar) werd hij benoemd tot onderzoekshoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, waar hij de BCLIMATE Group oprichtte.
Niels De Temmerman
Niels De Temmerman is voltijds professor en actief in de vakgroep Architectural Engineering aan de Vrije Universiteit Brussel. Zowel als onderzoeker als docent, legt hij de focus van zijn expertise op het ontwerp en de analyse van innovatieve, transformeerbare constructies. Niels onderzoekt bijvoorbeeld de mogelijkheden om modulaire constructies en ‘kit-of-parts systemen’ in te zetten in architecturale toepassingen, en draagt zo bij tot het circulair maken en verduurzamen van de bouwsector. Hij richtte onlangs de VUB spin-off ‘Konligo’ mee op, die focust op de creatie van inzetbare schaarstructuren voor indoor en outdour-toepassingen.
Waldo Galle
Waldo Galle is deeltijds assistent professor en de academisch beleidscoördinator voor duurzame transitie aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij is onderzoeker voor de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Als lid van de onderzoeksgroepen ‘VUB Architectural Engineering’ en ‘Business Technology and Operations’ onderzoekt hij de financiële en socio-technische haalbaarheid van een circulaire bouweconomie: welke economische opportuniteiten brengt deze transitie mee? Welke zijn de beperkingen, en hoe evolueren de architecturale toepassingen mee in dit proces?
Julien Blondeau
Julien Blondeau haalde zijn master in de ingenieurswetenschappen, werktuigkunde aan de Université catholique de Louvain (UCL) in 2005. In 2016 werd hij professor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en momenteel leidt hij de onderzoeksgroep voor vloeistofmechanica en thermodynamica FLOW, die zich toelegt op onderzoek naar experimentele verbranding. Hij is tevens co-voorzitter van BRITE, het Brussels Institute for Thermal-fluid systems and clean Energy, een joint research groep tussen VUB en ULB, én hij is academisch coördinator van de joint VUB-ULB Faculty of Engineering Bruface. Daarnaast is hij ook coördinator van de ‘Bio-energy Thematic Group of the Belgian Energy Research Alliance’ (BERA) en bestuurslid van de Belgische afdeling van het ‘Combustion Institute’. Sinds 2022 is hij lid van het klimaatexpertencomité van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Dirk Aerenhouts
Dirk Aerenhouts is docent en onderzoeker aan de Erasmus Hogeschool Brussel.
Hij studeerde af in Lichamelijke Opvoeding - Fitness & Gezondheid aan de Vrije Universiteit Brussel in 2005. In 2011 behaalde hij zijn doctoraat in Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen. Sinds 2005 is hij betrokken bij onderwijs en onderzoek op het gebied van gezondheid en prestaties. Dirk Aerenhouts wordt regelmatig gevraagd als expert in coaching en als externe evaluator voor de Vlaamse Ski en Snowboard Federatie (VSSF) en de Belgische federatie van fitnesscentra (DFO).
Lise Vermeersch
Lise Vemeersch heeft een Master of Science in Engineering, Material and Chemistry Science behaald en werkt momenteel als promovendus in de kwantumchemie. Lise is gepassioneerd door het creëren van een duurzamer milieu en het streven naar een circulaire economie, evenals materiaalkunde in het algemeen. Daarnaast heeft ze ook een passie voor voeding en online cursussen gevolgd om gecertificeerd te worden in dit domein. Lise gelooft sterk dat voeding een hefboom kan zijn in het creëren van een duurzamere samenleving.
Thomas Bernheim
Thomas Bernheim is sinds 2017 beleidsanalyst in het Directoraat-Generaal ‘Klimaatactie’ van de Europese Commissie. Dit departement coördineert de inspanningen van de Europese Commissie om klimaatverandering tegen te gaan, op Europees en internationaal niveau. Voordien was hij economisch analyst bij de afvaardiging van de Europese Commissie in België én zetelde hij in de Executive Board of the Clean Development Mechanism van de UNFCCC, de United Nations Framework Convention on Climate Change.
Louise Knops
Louise Knops is postdoctoraal onderzoeker in de politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en de Université Catholique de Louvain. Haar onderzoek richt zich op sociale bewegingen, klimaatverandering en politieke emoties. Tijdens haar doctoraat analyseerde ze de recente klimaat- en gele-hesjesbeweging in België, en momenteel doet ze onderzoek naar de democratische implicaties van klimaatemoties. Louise Knops is ook lid van het Expert Climate Committee van het Brussels Gewest en bestuurslid van de denktank voor politiek-ecologisch onderzoek, Etopia.
Tom Vermeiren
Tom Vermeiren kan bogen op een 25 jarenlange ervaring in de financiële wereld van investeringen, overnames en economische analyses. Hij heeft hierbij een sterke industrie-expertise opgebouwd in de wereldwijde havensector die voor de grote uitdaging staat om hun ‘roadmaps’ uit te rollen naar een koolstofarme en circulaire economie. Tom laat bovendien ondernemingen in België kennis maken met innovatieve energietechnologieën van jonge ondernemingen uit de portfolio van InnoEnergy. Daarnaast deelt hij zijn praktische ervaring aan masterstudenten van de VUB en de Brussels Diplomatic Academy.
Karen Puttemans
Karen Puttemans studeerde in 2006 af als Licentiaat in de Pedagogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Later behaalde ze aan dezelfde universiteit een doctoraat in de Psychologie op basis van onderzoek naar verbanden tussen armoede, verlies en rouw. Sindsdien begeleidt Karen psychologiestudenten bij het aanleren van kwalitatieve onderzoeksmethoden en onderzoekt ze hoe psychologische kennis en vaardigheden kunnen bijdragen aan een meer duurzame wereld. In dit kader was ze al gastdocent binnen het opleidingsonderdeel ‘Sustainability, an interdisciplinary approach’ (VUB, Cathy Macharis), werkte ze mee aan onderzoek rond het initiatief ’30 Dagen Minder Wagen’ van Netwerk Duurzame Mobiliteit en is ze co-promotor van een doctoraat over sustainable e-commerce.